CV de Metworst

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vrijheid

 Waarom moeten we zo nodig 4 dagen karnaval vieren?  

Waarom moeten we zo nodig 4 dagen karnaval vieren? In de tijd dat alles sneller, korter en compacter dient te worden, blijft de karnaval zich vasthouden aan meerdere feestdagen. Bijzondere feestdagen als Kerstmis en Pasen 'vieren' we twee dagen en met karnaval menen we een veelvoud ervan uit de ban te moeten springen. Geen juiste proporties zou ik zeggen. Wellicht komt dit door feit dat karnaval voor de meeste het ultieme gevoel van Vrijheid betekent. Een korte periode van dwaze pret, uitbundigheid, clown Hakkie en niemand die bang is voor wat de ander wel van hem of haar zal denken. Karnaval is Vrijheid.

 
Waarin “vroeger” karnavalshits nog de boventoon voerde tijdens het feest voor het vasten is nu de dance muziek al een niet meer weg te denken fenomeen aan het worden tijdens zowel de optocht alswel in de feestzaal. Het traditionele karnaval is meer en meer een festival-achtig Vrijheid gebeuren aan het worden.
Even een paar dagen dat we alle regeltjes, geschreven en ongeschreven, menen aan onze laarzen te kunnen lappen. Karnaval en regels is als de zittingspresident van CV De Metworst en bier… een lastige combinatie.
 
Gemeentebestuurders en andere volksvertegenwoordigers hebben in al hun wijsheid besloten dat de regels tijdens karnaval toch echt beter nageleefd dienen te worden. De slimmeriken die al eerder hebben bedacht dat jongeren pas vanaf 18 jaar alcohol mogen drinken, om de bekende redenen, vinden nu dat die regel toch wat steviger toegepast dient te worden. Iedereen krijgt een polsbandje zodat men kan zien wie jongere is en wie niet. Oké, de Vrijheid van karnaval gaat gepaard met overvloedig alcoholgebruik, soms wat té overvloedig. Maar de vraag is, heb je meer last van een dronken zeventienjarige dan van een dronken meerderjarige gemeenteraadslid, om maar een willekeurig voorbeeld te noemen? Kiezen wij er werkelijk voor om dit feest van de Vrijheid aan banden te leggen door op leeftijd te controleren? Laten we ons echt verdelen in wel of geen polsbandjes? Is karnaval nu ook al slachtoffer geworden van de onbeheerste regelzucht die ons land in zijn greep houdt?

Als ik jonger was dan 18 zou ik juist eens een pilsje te drinken met karnaval, lekker tegen de regels in. Vrijheid. Bij deze roep ik alle jongeren onder de 18 jaar op om tijdens de optocht met (dance) praalwagens te komen voorzien van poppen en foto's van alle volksvertegenwoordigers die met karnaval al eens dronken door het dorp hebben gezwalkt.
 
Echter na 4 dagen vrijheid te hebben genoten wel weer netjes terug in het gareel gaan lopen onder het motto “mooi dat da kon”