CV de Metworst

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Metworsten ontmoeten Metworsten

Beste naamgenoten! Wij waren op het web aan het zoeken en kwamen jullie tegen. Wij willen ons aan jullie voorstellen; vereniging De Metworst uit Boxmeer…

Beste naamgenoten! Wij waren op het web aan het zoeken en kwamen jullie tegen.

Wij willen ons aan jullie voorstellen; vereniging De Metworst uit Boxmeer. Op carnavalsmaandag word traditiegetrouw al sinds 1740 de Metworstrennen verreden. Deze traditie is in stand gekomen doordat destijds een paar jonggezelle boeren een freule te hulp schoten die met haar koets van de weg was geraakt. Zij heeft als beloning de Metworstrennen uitgeschreven, dit zijn dus paardenrennen op de weg waar het allemaal gebeurd is.

Het is een afvalrace, de uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang Koning van de Metworst noemen. Het is hier in Boxmeer de grootst te behalen eer. Er mag uitsluitend deelgenomen worden door jongens/mannen die geboren, getogen, woonachtig zijn in Boxmeer en ze mogen ook niet getrouwd zijn of zijn geweest.

Als de koning bekend is dan gaat hij naar de Belaste Hoeve, dat was één van de hoeves van de Freule, waar hij 2 vaten bier, brood, een varkenskop en uiteraard 7 ellen worst ophaalt. Deze hoeve is al meerdere malen van eigenaar veranderd maar iedere koper moet bij de notaris ondertekenen dat hij/zij de goederen uitgekeerd aan de koning, ieder jaar weer.
 
Ook krijgt de koning daar het schild omgehangen door onze beschermheer, een heuse afstammeling van de Freule. De Metworstrennen trekt jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers. ( de entree is gratis). Wij hebben ook een website;
www.metworst.nl 
 
Jullie site ziet er prachtig uit, misschien dat jullie ook eens een kijkje op de onze website willen nemen,
 
Veel plezier met de carnaval en succes met de organisatie.
 
Frank van Eck
De Metworst Boxmeer