CV de Metworst

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kleurrijk Grijs

“Wi’j geeft d’r kleur an” was de slogan van de hoogheden van de Rood Witte karnavalsclub. De gehele karnavalsperiode vanaf de 11 van de 11 was het een éénschakeling van kleurrijke acts, 

“Wi’j geeft d’r kleur an” was de slogan van de hoogheden van de Rood Witte karnavalsclub. De gehele karnavalsperiode vanaf de 11 van de 11 was het een éénschakeling van kleurrijke acts, polonaises en versieringen. Alle kleuren passeerde de revue…op één kleur na… de kleur grijs!

Bewust of onbewust?

Grijs is de kleur van een regenachtige dag in februari, van mist, van een moatje (haring) en van soberheid. Vandaag de dag is de kleur grijs echter helemaal in! Grijs hoeft niet saai te zijn. Grijs heeft namelijk alle kleuren inzicht. Deze neutrale kleur staat garant voor een elegant effect en doet andere kleuren stralen!

De inrichting van een woning van jongeren bestaat op het ogenblik uit grijze banken, grijze tafel en grijze kasten. De keuken wordt ook voornamelijk in die kleur uitgevoerd, gecombineerd met roestvrij staal. 

Het ziet eruit als een slagerij. Hardstenen aanrechtblad, leeg. Strakke stalen afzuigkap, die maar zelden draait. Daaronder, als middelpunt van de grijze keuken, een 6-pits metalen kooktoestel met een grote oven. Aangezien de 2 verdieners van tegenwoordig geen tijd meer hebben om te koken, ligt de gebruiks aanwijzing, omhuld in cellofaan, er meestal nog in. Niet alleen beginnende stellen dompelen zich onder in de grijze trend, maar ook ouderen personen. Dit terwijl men zelf al grijs is. In het grijze verleden was het bij opa en oma een mengeling aan kleuren, veelal bij elkaar gesprokkeld in 50 jaar huwelijk. Gammele roze kleurende schermerlampen, versleten rode kleden, een met bloemen motief bekleedde bank en bruin vale foto’s aan een met schrootjes bedekte muur zorgde voor een gezellig ratjetoe aan kleuren. Een kleurrijk tijdperk. 

Zou de grijze tint gekozen worden omdat de kleur zo prachtig is? Of is het de trend in tijdschriften en brochures die, min of meer, het dwingend voorschrijft. Misschien is het wel een gebrek aan eigen smaak of een gevolg van de crisis. Alles moet soberder en dus grijs? 

De levendige kleuren van de karnavallisten verdwenen, letterlijk en figuurlijk, in het licht van het vuur van Bacchus. Met grauw grijze gezichten staarde ze naar de tot as geworden pop. Het symbolische einde van de karnavalsperiode maakt plaats voor diverse tinten grijs. Het ooit zo kleurrijke karnavalsparadijs is ingeruild voor 50 tinten grijs!
  
A. in de Hoek