CV de Metworst

Search
Close this search box.

In memoriam: Jan Huls

In Memoriam: Jan Huls

Afgelopen nacht, is op een leeftijd van 98 jaar, helaas van ons heengegaan Grootvorst Jan (van de Kniepert) Huls. Jan was één van de oprichters van onze vereniging en is als Metwaldus de 3e een jaar lang als Prins van de Metworst door het leven gegaan. Jan was tot het einde toe helder en positief gestemd. 

Na altijd hard gewerkt te hebben op zijn varkenshouderij en veel te hebben meegemaakt zat Jan nog steeds niet stil. Hij hoorde bij de Belhamels, een groepje mannen uit de Schuylenburg die geld inzamelden voor een leuke avond voor alle bewoners. Naast zijn dagelijkse rondje buiten maakte hij ook graag een praatje en dat was geen straf, hij kon smakelijk vertellen en zat vol met mooie verhalen. Eén van deze verhalen hebben we ooit genoteerd en willen we graag in deze memoriam vermelden.

‘55 jaar geleden zeiden Harry (Van de Biezenpol) ten Have en ik tegen elkaar: Waarom gaan we geen carnavalsvereniging voor de boeren oprichten? We hadden al een paar keer feest gehad bij de Foekepot en wilden ook graag een eigen vereniging. Dat was nog wel heel wat. Na een vergadering van de ABTB bij Te Dorshorst dronk ik mezelf met een paar cognacjes moed in en toen ben ik op Herman Bongers afgestapt. Die was voorzitter van, onder andere, de ABTB en hij zat ook in de gemeenteraad. En hem heb ik eerst toestemming gevraagd. Zo ging dat vroeger. Jan Heuvels heeft vervolgens snel een paar zaken op papier gezet en daarmee kregen we zowaar toestemming van de gemeente! Vlak daarna kwamen Jan Heuvels, Harry ten Have, en twee dames van de boerinnenbond,  Diny Lubbers en Joke Hofstad, bij ons thuis samen en zo zijn we begonnen. Ik heb daarna zo’n 20 mannen benaderd of ze misschien in de Raad van 11 wilden komen en daarvan meldden zich er 16 bij Mijnen op de eerste vergadering. Het eerste jaar was sober. Op de balavond was nog niemand verkleed, en de Raad van 11 kwam in hun trouwjas. De muziek kostte 50 gulden en we moesten aan de gemeente 14 gulden betalen voor de vergunning. Maar: we verkochten 100 kaartjes voor 1 gulden per stuk en zo konden we onze vereniging uitbouwen!’ Jan had een varkenshouderij en handelde tot zijn 75-ste nog in paarden. Zo bouwde hij vele contacten op en kon hij nog wel eens iets regelen voor kostprijs voor de vereniging. ‘Een paar dames naaiden rode kraagjes op onze jassen en maakten de pakjes voor de dansmarietjes. We trokken gewoon met paard en wagen door het dorp. Met een vaatje bier natuurlijk. Zo kwamen we allemaal wel goed de wagen op, maar er niet allemaal goed meer af!’ Jan heeft mooie herinneringen aan de carnaval. ‘Vroeger werd er veel meer kattenkwaad en gein uitgehaald. En deden we nog dingen die nu allang niet meer mogen.’ Zo reed Jan van Lent eens met een voorlader met daarop een oude achterbank van een auto en een paar dansmarietjes rond. ‘Dat mag nu absoluut niet meer. En de politie? Die kneep af en toe gewoon een oogje dicht.’ Jan kreeg voor zijn vele werk dat hij voor de vereniging deed bij het 22-jarig jubileum de eretitel ‘Grootvorst’. ‘Dat deed me goed. Ik heb veel werk in de vereniging zitten. En ik moet zeggen: er was altijd goed overleg met de Foekepot.’ 

Jan was nog altijd betrokken bij de Metworst en keek jaarlijks uit naar de komst van de hoogheden met de oliebollenverkoop. Er werd dan altijd, in het bijzijn van menig Zillewoldse carnavalisten op leeftijd, een oliebol gegeten, een Jägermeister gedronken en herinneringen opgehaald van vroegere tijden. Dit ging altijd gepaard met steken onder water over en weer, want de jolige strijd tussen de Metworst en de Foekepot ging ook in de Schuylenburg door.

We wensen de familie Huls, vrienden en kennissen heel veel sterkte toe voor de komende tijd. We hebben met het verlies van onze grootvorst een mooi persoon en een stukje Metworst geschiedenis verloren.