CV de Metworst

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Immaterieel erfgoed X-Waldus

fallback image post metworst

Het bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn als eerste tradities opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultuur Erfgoed (NIICE).

Het bloemencorso in Zundert, de Boxmeerse Vaart en de Sint Maartensviering in Utrecht zijn als eerste tradities opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultuur Erfgoed (NIICE). Deze drie organisaties hadden hun traditie aangemeld bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Ze verwachten nu dat er meer tradities zullen volgen.

Zelf denk ik meer aan de Zwarte Cross (ook voor blanken), de Elfstedentocht, het Facebook feestje Project X, Sinterklaas (dan is het beschermd, mag er niets veranderd worden en dan zal iedereen voor altijd moeten accepteren dat Sinterklaas wit is en Piet zwart), het Suikerfeest, Gay Pride en WC pot gooien, dat tegenwoordig zelfs het predicaat koninklijk mag dragen. Deze tradities zijn voor velen tevens een feestdag. Voor mij persoonlijk is een feestdag, de dag dat ik mijn salaris ontvang. Jammer genoeg 1x per maand. Ik overweeg om via een uitzendbureau te gaan werken dan heb ik tenminste wekelijks feest.

Dichterbij huis denk je aan tradities zoals de Zommermarkt, Tuinbeurs en Daklozen Party, maar ook aan moes met ribbetjes, soep eten voor de optocht en de jaarlijkse hitsingel van Makkie voor Ruud. Carnaval dan ook maar opnemen in het NIICE? Miljoenen mensen die dit feest vieren lijken mij van iets meer belang dan een met bloemen versierde kar. Eigenlijk word ik een beetje verdrietig te moeten constateren dat ons culturele erfgoed zich kennelijk beperkt tot een bloemencorso, Heilige bloedprocessie en je medemens volstoppen met snoepgoed. Het is meer volksvermaak.

Echte tradities overleven zonder dit soort onzin lijstjes. Als een traditie belang heeft, dan zet die zich vanzelf voort. Bij geen belang houdt het op te bestaan. Wat carnaval betreft zal het mij een worst wezen. Leuk dat het dan erkend wordt, maar het zal mij en de rest van carnaval minnend Nederland niets uitmaken. Het leven ligt dan gewoon 3 dagen stil, erkend of niet.

Op 10 november is de Pronkenpresentatie. Volgens traditie zal op deze avond de huidige hoogheden van CV de Metworst worden opgenomen in het immaterieel erfgoed van de vereniging, namelijk X-Waldus. Hiermee zou je de eerste stap kunnen zetten naar wellicht een plek op de lijst van NIICS van Unesco. Plaatsing op de lijst betekent vooral erkenning van het belang van deze traditie en dient als stimulans te fungeren voor de jongere generatie en het carnaval bij de Metworst in het algemeen. Maar zoals al gezegd overleefd deze nog jonge traditie alleen als het een belang heeft en aan dat belang dient de gehele rood witte club te werken.

A. In de Hoek