CV de Metworst

Zoek
Sluit dit zoekvak.

De letste 11 P&A’s (deel 10)

Tijdens de Pronkenpresentatie was er een terugblik te zien van de laatste 11 P&A’s. Tot na het karnaval vindt u op deze site een terugblik op een Prins en Adjudant van de afgelopen 11 jaar. In deel 10…

Tijdens de Pronkenpresentatie was er een terugblik te zien van de laatste 11 P&A’s. Tot na het karnaval vindt u op deze site een terugblik op een Prins en Adjudant van de afgelopen 11 jaar. In deel 10 komt Metwaldus de 43e uit het jaar 2006 aan het woord. Gerrit Vossers was destijds Metwaldus de 43ste. Samen met adjudant André Tangelder gingen ze samen voorop in de polonaise en vierden ze "weer" karnaval onder het motto: "Ut mot weer goed gaon". Dit motto had alles te maken met het feit dat we dat jaar twee weerboeren voorop hadden lopen. De ene van Weerstation Lichtenberg en de andere van De Kruusenberg" Wij wensen u veel leesplezier.

METWALDUS DE 43ste

Ibe en Koen komen aan bij Weerstation Lichtenberg, er is voor en tactische tijd gekozen zodat ze live in de uitzending bij Alard Ross reclame kunnen maken voor De Metworst. Gerrit Vossers en André Tangelder hebben allebei de computers aan staan, in de studio van Gerrit, met het actuele weerbeeld van weerstation de Lichtenberg en de Kruusenberg.
I=Ibe, G=Gerrit, A=André
I: "Ik zie dat jullie beiden jullie eigen weerstation voor jullie hebben, maar jullie hebben niet allebei dezelfde temperatuur? Wat is het bij jou André?"
A: "9 graden."

I: "En bij jou Gerrit?"
G: "8,2 dus op het platteland is het 0,8 graden kouder?"
I: "Dus de temperatuur tussen het dorp en het platteland daar zit een verschil tussen?"
A: "Ja, daar is meer wind.dan bij mij in de achtertuin aan de Berkenlaan."
G: "Maar als Riet de afzuiger aanzet wordt het verschil nog groter, dan wordt het bij André warmer en gaat het harder waaien."
Gerrit wordt gebeld voor zijn weerpraatje op radio Optimaal FM en legt nog even uit dat in het najaar de klok achteruit gaat. In het Voorjaar Vooruit dus VV. Ondertussen zet Ibe zijn steek op het hoofd van Gerrit. Maar gaat Gerrit onverstoorbaar verder.

I: "We zijn aangekomen op de oefenlocatie van de Kroezenhøkers, die zijn er niet maar wie er wel zijn; de prins en adjudant van het jaar 2006 oftewel André en Gerrit. Het logo heeft een hele mooie plaats gekregen in de feestzaal hier bij Gerrit en dat betekend dat er tientallen in de Achterhoek naar het logo kijken als dat ze hier zijn. Maar eigenlijk is natuurlijk de eerste vraag: Hoe zijn jullie aan dit motto gekomen?"
G: "Het weer is het hoofdwoord van het motto. En met het weerpraatje zeg ik altijd “Ut mot goed gaon”. We hebben er twee avonden op gezeten en toen zei André: het moet weer goed gaan."

I: "Even terugkijkend op het jaar Gerrit, jij bent als prins gevraagd, maar hoe ben jij op André gekomen als adjudant?"
G: "Nou, op Marktplaats. Prins zoekt… Nee, André die zit al langer bij de carnaval dan ik. Ik ging er eerder al wel heen, maar echt betrokken was ik nooit. André wel, die heeft hier zo’n 400 meter vandaan in de buurt gewoond. Maar als je dan gevraagd wordt als prins, dan ga je prakkiseren, wie zal ik eens vragen als adjudant? Je kent dan wel veel mensen, maar die zijn dan niet zo bij de carnaval betrokken. Ik was gewoon aan het grasmaaien en André kwam aanfietsen. Dus ik zeg: ik

moet je wat vragen… Als je het wilt mag je het niet verder vertellen en als je niet wilt dan houden we het ook nog even voor ons. Zou jij adjudant willen zijn en André veerde zowat van zijn fiets af. En een paar dagen later kwam hij zeggen dat het goed was."

I: "André even een vraag aan jou. Anouk is altijd heel druk met de voorbereidingen voor de 11e van de 11e. Ik ben heel benieuwd wat de reactie was van Anouk toen pa ineens op het podium stond als adjudant."
A: "Helemaal verbaasd. Had ze nooit verwacht Ik had al jaren de boot afgehouden, dat ik het niet zou doen maar nu moest het maar eens een keertje van komen. We hebben het thuis helemaal stil kunnen houden dus ze wist echt helemaal nergens van."
I: "Ik vond het ook zo leuk, want ik zat op het gezicht van Anouk te letten en ze keek echt zo van: Wat gebeurt er nu? Ik weet hier echt helemaal niks van!"
Het laatste deel van het interview is buiten bij het weerstation.
I: "Terugkijkend op jullie jaar, hoe hebben jullie het nou eigenlijk beleefd?"
G: "Heel intensief, als je het een keer hebt meegemaakt dan is het echt mooi geweest. Bij ons zijn er ook wat nieuwe dingen bijgekomen. Het Olde Wieven Bal. Daar is André ook direct op ingesprongen en hij heeft nog EHBO gedaan, want er stonden wat vrouwen op de tafel en die moesten er ook weer af, dus

daar heeft André even bij geholpen. Die vrouwen lieten zich zo van de tafel vallen. Alles was hartstikke mooi. We hadden een hele mooie pronkzitting, die was voor het eerst op twee avonden. De eerste avond was leuk, maar de tweede avond was nog leuker want toen was iedereen goed ingespeeld. En de optocht is natuurlijk subliem. ‘s Morgens om 9 uur fietste ik naar André, dan gingen we eerst koffiedrinken en dan gingen we er weer tegen aan. Vooral als het echt carnaval is dan is het best intensief met rondgaan en zo."

I: "Nu even een gewetensvraag: Bij welke wagenbouwers hebben jullie meer bier gedronken dan dat jullie hadden meegebracht?"
G: "Dat zou ik niet weten."
A: "Eigenlijk denk ik dat we helemaal niet zoveel bier hebben gedronken. We hebben wel meegedaan, maar je moet toch de kop erbij houden."
I: "Ik kan me ook nog herinneren dat de dansmarietjes de nacht hebben doorgebracht bij de prins en adjudant."
G: "Ja, dat was een heel mooi moment. We hebben Jip en Janneke Gaan Logeren voorgelezen en ‘s morgens om tien uur hadden we bed en breakfast. En woensdag was de afsluiting met haringhappen. Maar ik lust helemaal geen haring!"