CV de Metworst

Search
Close this search box.

De column van Piet, 3e editie 2007/2008

In het 44-jarig jubileumjaar van CV De Metworst hebben wij zoals u wellicht al weet ons eigen Metworst bier geïntroduceerd. Wij willen u de ontstaansgeschiedenis …

In het 44-jarig jubileumjaar van CV De Metworst hebben wij zoals u wellicht al weet ons eigen Metworst bier geïntroduceerd. Wij willen u de ontstaansgeschiedenis van dit overheerlijke gerstenat niet onthouden.

 

Op 7 september 2007 werd voorzitter Ibe op de bruiloft van Jos en Sandra aangesproken door Jan Steverink. Jan was via via in contact gekomen met bierbrouwer Toon van der Heijden van Sint Servattumus in Schijndel.

Deze brouwer brouwt bier met een speciaal graan, genaamd spelt, wat prachtige resultaten opleverde. Nu verbouwd Jan Steverink toevallig ook spelt op zijn uitgebreide landerijen in De Zillewoldse Slaege.

het Metworstbierlogo onworpen door Jorik Tangelder

Spelt is een speciaal oergraan, dat 3000 jaar geleden al verbouwd werd. Met dit spelt wordt ook het speciale Slaegebrood gebakken bij bakkerij Ten Have in Zillewold.Welnu, Jan zag er wel brood in en vertelde Ibe dus over zijn idee om tijdens het jubileumjaar van De Metworst met een eigen bier op de proppen te komen.

Na enige dagen dit idee te hebben laten bezinken, het was tenslotte een heftige bruiloft, belde hij ondergetekende op, met de vraag hoe ik het zou vinden om als karnavalsstunt dit jaar met eigen bier te komen. Uiteraard was ik gelijk enthousiast en op verzoek van Ibe ging Jan (uiteraard was Jan nog in het ongewisse over het feit dat ik de nieuwe Prins zou worden) eens persoonlijk bij brouwer Toon in het Schijndelse langs om met eigen ogen de brouwerij te aanschouwen en wat proefflesjes te scoren.

Hmmmmm denkt toekomstig Adjudant Bas, welke heb ik nog niet gehad.......

Ibe verteld hem dat Peter Arentz als bestuurslid van Bourgondische zaken en erkent fijnproever (mooie rotsmoes) de aangewezen persoon was om het bierproject binnen De Metworst te leiden en aldus werd er een proefavondje georganiseerd thuis bij Jan in de bierstube.Fijnproevers Jan, Jos (had ook weer dorst) en Peter zaten al proevend en smakkend diverse biertjes te beoordelen, met verschillende alcoholpercentages.

Geheel in overeenstemming, met rode wangetjes van de proefpret, werd besloten dat het speltbier het lekkerste was en aldus werd besloten om een eerste partij speltbier te laten brouwen met spelt uit de Zillewoldse Slaege.

Een etiket moest verzonnen worden en Jorik Tangelder, zwager van een van de aanstaande adjudanten van de nieuwe prins, werd in de geheimen van De Metworst ingewijdt en ging aan het ontwerpen. Al gauw was het ontwerp gereed en Jan moest uiteraard het etiket inspecteren. Zijn suggestie of de naam van het bier, “wat zullen we drinken”, sloeg op de aanstaande nieuwe prins werd met een handige smoes afgeslagen en ook de etiketten gingen bij de drukker in productie.

De volgende stap is dan natuurlijk, hoe gaan we het Metworstbier presenteren. Na een gouden tip van de toekomstige Prins werd Bob de Bouwer geïnformeerd over de beschikbaarheid van een mooi groot houten wijnvat en Bob zou Bob niet zijn als hij er samen met zijn trouwe assistent Richard Bongers niet een prachtig mooi biervat van zou produceren, inclusief kraantje en draagbaar.

Natuurlijk moest het bier opgehaald worden, en aldus togen Peter, Bas en Gerwin (weer een smoes was geboren, want Jan begreep ook wel dat Gerwin en Bas namens het Molentje mee gingen) zaterdag 4 november richting Schijndel om de nieuw ontstane godendrank bij brouwer Toon op te halen. Uiteraard wist Gerwin ondanks zijn Tom Tom verkeerd te rijden, maar dat schijnt vaker voor te komen, dus de verbazing daarover was niet bijzonder groot.

Na een uitgebreide rondleiding door brouwerij Sint Servattumus werd het bier officieel door Toon (ook in het ongewisse dat hij de toekomstige Metwaldus de hand schudde) aan Peter overhandigd en de terugweg werd, zonder Tom Tom, ingezet.

De officiele overdracht is een feit, het eerste flesje is door brouwer Toon overhandigd

Uiteraard moest het Metworstbier de zondag daarna eerst door Jan en Peter gekeurd worden, weer in de bierstube bij Jan, en deze proeverij werd uitgebreid digitaal voor het nageslacht vastgelegd. Hier werd immers geschiedenis geschreven!

Jan gaf terloops nog even aan dat na de 11de van de 11e de nieuwe prins ook even foto’s moest komen maken bij hem, hetgeen met een heimelijke glimlach door Peter toegezegd werd. De rest heeft u met eigen ogen mogen aanschouwen. Het Metworstbier werd met gepaste trots door de familie Steverink, vader voorop, op een draagbaar binnengedragen, geheel in Metworststijl.

Kiek hier zegt teelder Jan, dit is now ut spelt

De oplettende toeschouwer heeft kunnen zien hoe lichtvoetig Jan door de zaal stapte, daar hij even daarvoor ettelijke kilo’s aan gewicht was kwijtgeraakt door alle vallende kwartjes bij het aanschouwen van de nieuwe prins…….. Het vat werd symbolisch door Metwaldus de 45ste aangeslagen en onder het genot van een prachtige vuurwerkshow, georganiseerd door de buurt, werd op het podium saamhorig 3-voudig geproost op een geweldig, bruisend en schuimend jubileumjaar.

Want het motto voor dit jaar is tenslotte niet voor niets: “Al ut goeie kump in drieën!”. Inmiddels is er alweer een tweede, grotere, partij bier opgehaald en beschikbaar.

Dus na een periode van schaarste kunnen we weer volop genieten van dit overheerlijke Metworstbier. Alaaf en proost, Piet.

Overige foto’s bekijken over dit item? Klik hier

De eerste officiele handeling van Metwaldus de 45ste Jan Steverink en Metwaldus de 45ste zijn bijzonder tevreden over het resultaat