CV de Metworst

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amerikaanse Willie Wortels

Woensdag 9 januari 2008 prijkten een tweetal prominente Zillewoldse, of moeten we zeggen Amerikaanse personen op de voorpagina van De Gelderlander …

Woensdag 9 januari prijkten een tweetal prominente Zillewoldse, of moeten we zeggen Amerikaanse personen op de voorpagina van De Gelderlander. Jan Tangelder, de grote Amerikaan en zijn zoon Marcel, de kleine Amerikaan en tevens Raad van Elf lid van CV De Metworst, hebben namelijk iets nieuws uitgevonden: "een verrijdbare heggenschaar".
Een watte zult u zeggen, zo’n ding waar ik zomers mijn heg mee scheer, maar dan op wieletjes? Yep, dat is het helemaal. In hun schuur aan de Oude Dinxperlosseweg, ook wel bekend als de schuur van Sil. Gron. Tech., houden ze zich bezig met het zichzelf makkelijk te maken in de vele werkzaamheden die ze uitvoeren. Dit heeft al geresulteerd in het feit dat ze een soort raket hebben gemaakt om snel kabels onder de weg door te schieten, een speciale sleuvenmachine en nu dus de verrijdbare heggenschaar. Afgelopen zomer hadden ze hiermee al de eerste klus, zo lichtte Marcel gisterenavond toe tijdens het versieren van de zaal voor de receptie. "We hebben op een kerkhof in Terborg 700 meter heg gesnoeid in anderhalve dag en hopen natuurlijk nu op meerdere opdrachten."
Dat zal zeker wel lukken, nadat ze woensdag zo prominent in De Gelderlander stonden.

Hieronder treft u de tekst aan, zoals deze stond in De Gelderlander van woensdag 9 januari 2008. De foto is ook hieruit afkomstig en is geschoten door Jan van den Brink.
Silvolde – Beheerders van kerkhoven in de Achterhoek die nu nog honderden meters heg handmatig scheren zijn uit de brand. Theo Tangelder (rechts) – de Willie Wortel van Silvolde – heeft een verrijdbare heggenschaar ontworpen en gebouwd. Dat is niet uniek, wel bijzonder is dat het apparaat slechts een meter breed is en dus weinig bewegingsruimte nodig heeft. Ideaal op kerkhoven waar het pad tussen graven en heg vaak te smal is voor tractoren en ander materieel. Tangelder us met zijn zoon Marcel in te huren.

De 72-jarige Theo Tangelder werd tijdens de Country Fair in IJzerlo aangeschoten door een man uit Haaksbergen, die in zijn woonplaats verantwoordelijk is voor het beheer van zeven begraafplaatsen. Kilometers heg moest hij handmatig knippen omdat de ruimte tussen gravene en heg te krap is om er met een tractor of kraan te manoevreren. "Weet jij niet iets", vroeg de man ten einde raad aan Tangelder, het "meganische brein" die in de loods achter zijn woning in het buitengebied van Silvolde eigenhandig bedachte en gebouwde "bomenkappers", grondboren en sleuffrezen heeft staan.
De hydraulische verrijdbare heggenschaar van een meter breed is het resultaat van slapeloze nachten, overleg met een bevriende monteur en het nodige knutselwerk. Uiteindelijk werd de schaar op de smalle onderzijde van een verrijdbare kango (een boor voor het frezen van gaten in asfalt) geplaatst.

Sil. Gron. Tech. Tangelder & Zn. staat er op de zijkant van de hydraulische verrijdbare heggenschaar van slechts één meter breed. Het resultaat van slapeloze nachten, overleg met een bevriende monteur en het nodige knutselwerk. Uiteindelijk werd de schaar op de smalle onderzijde van een verrijdbare kango (een boor voor het vrezen van gaten in asfalt) geplaatst. "Er moet alleen nog iets aan de stabiliteit gebeuren", zegt Tangelder. Dat blijkt als-ie met apparaat (900 kilo zwaar) en al in de berm door een verzakking kantelt. Een kleine shovel komt er aan te pas om de heggenschaar weer op de been te krijgen. " Geen probleem", volgens Tangelder. "De banden zijn zacht."

Sil. Gron. Tech. staat voor "Silvolde groen- en grondberoering techniek". Tangelder wist eigenlijk nooit zijn werkzaamheden – variëren van sleuven maken in de grond tot het kappen van bomen – onder een noemer te vatten. Tot hij voor een akkefietje bij een kantonrechter belandde. "De rechter noemde mij een ervaren ‘grondberoerder’. De naam voor mijn bedrijf was geboren."

In het verleden deed Tangelder wel eens mee aan uitvinderswedstrijden die uitgeschreven werden door het tijdschrift Boerderij en ontwierp onder meer een palenlichter: een machine om palen uit de grond te wippen. Een keer heeft hij overwogen om octrooi aan te vragen toen hij een apparaat uitvond om brandweerslangen op te rollen. "een machinefabriek uit Aalten raadde me af octrooi aan te vragen", zegt Tangelder. "De aanvraag kost 25.000 euro en het is maar de vraag of je het ooit terug verdient. De machinefabriek bouwde er zelf 150 van en bleef met een restant zitten toen er een nieuwe vinding kwam met een haspel.

De illusie dat hij rijk wordt van zijn vindingen – er staan 35 eigenbouwde apparaten in zijn schuur – heeft Tangelder al lang opgegeven. "Deze verrijdbare heggenschaar is mijn mooiste vinding, maar het heeft geen zin octrooi aan te vragen. Iedereen kan er zo een namaken."

Zijn hoop is gevestigd op de klandizie van beheerders van kerkhoven, maar ook op campings, in parken en plantsoenen is de noviteit inzetbaar. Voor vijftig euro per uur komt Tangelder met zijn zoon voorrijden.

"Iets namaken is niets bijzonders", zegt de uitvinder, die altijd gefascineerd is geweest door mechanica. "Ik vind het interessant om iets te maken dat er niet is. Ik zie dat als een vorm van kunst. Niet dat ik kunstenaar ben, maar wel een kunstenmaker."