CV de Metworst

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Un prins als gin ander

fallback image post metworst
Bertus Hogeweide is prins Metwaldus de 49e van CV de Metworst. Deze sympathieke persoon van begin 50 schijnt van oor tot oor geglunderd te hebben toen hij gevraagd werd voor dit erebaantje.

Bertus Hogeweide is prins Metwaldus de 49e van CV de Metworst. Deze sympathieke persoon van begin 50 schijnt van oor tot oor geglunderd te hebben toen hij gevraagd werd voor dit erebaantje. Bertus heeft diverse banen gehad. Zo was hij al spuiter, zat hij in de wegenbouw, deed hij verkleed als marsmannetje aan asbestsanering en tegenwoordig werkt hij in de kozijnenfabricage. Daarnaast is hij z’n beetje vrijwilliger bij elk Silvolds evenement. Of het nu daklozen is, het beachvolleybal of de zeskamp, als de mouwen opgestroopt dient te worden dan is deze ajaxied van de partij, vaak met een hapje en een drankje als beloning. De laatste jaren stond hij tegen eigen wil in de belangstelling van de regionale media door zijn optredens als vlaggenist bij de wedstrijden van vlaggenschip van Sportclub Silvolde het 1e. Volgens berichten in de media zwaaide hij in menig wedstrijd meer met de vlag dan in heel Nederland samen op Koninginnedag.

Wat niemand wist was dat Bertus jarenlang gespannen zat te wachten op dat ene bericht…zal hij de uitverkorene zijn? Elke keer als de telefoon ging, voelde hij zijn hart in de keel kloppen van de zenuwen.

Met trillende handen nam hij dan op. Nee, het is niet de voorzitter. Uitverkoren tot prins karnaval, dat leek hem het hoogst haalbare wat hij in Silvolde zou kunnen bereiken. Een ultieme droom waarvoor hij al zijn behaalde kampioenschappen met Sportclub Silvolde graag voor zou willen inruilen.

Eigenlijk is het raar dat mensen prins karnaval willen worden. Het lijkt een erebaantje, maar in werkelijkheid sta je als prins voor gek. De meeste uitverkorene hebben geen flauwe notie van wat een prins zijn eigenlijk is. Je bent de grootste joker die er met karnaval rondloopt. In zijn prinsenpak lijkt hij een notabele maar in feite is de karnavalsprins de persoon die de klappen moet opvangen. De meeste prinsen zijn zich dat niet bewust. Meestal komt men daar pas achter als in de week na karnaval zijn bankafschrift in de bus “zweeft”, zo licht als een veertje. De prins betaalt. Dit moet menig persoon die nu nog bij de telefoon staat te wachten maar eens goed tot zich laten doordringen.

Wachtend op dat ene bericht heeft Bertus zich jaren goed kunnen voorbereiden. Als uitverkorene was hij er dan ook klaar voor toen hij werd gevraagd om prins Metwaldus de 49e te worden. Op de eerste grote gezamenlijke vergadering, na zijn installatie, met de raad van elf, bestuur en medewerkers sprak Bertus de vergadering toe met de woorden “als ik iemand kan helpen waarmee dan ook, dan verneem ik dat graag”. Dit was Bertus ten voeten uit en niemand die er iets achter zocht. Al snel gingen er een tien- tot elftal handen de lucht in. Zo vergaarde Bertus diverse klusjes. Zo zal prins Metwaldus de 49e onbezorgd gaan genieten van de komende karnavalsperiode. Het is “Un joar als gin ander”.

A. in de Hoek